Поговоримо про Body Geometry fit?

BE ONE WITH YOUR BIKE
Body Geometry is the only complete system of products and bike fit that's ergonomically designed and scientifically tested to improve power, endurance, and comfort.

В цій статті хочу ще раз розповісти про плюси цієї процедури, наскільки вона важлива. Кожен велосипедист має не дуже приємний досвід у вигляді болей в колінах, натертої попи, затікання шиї, поясниці та кистей рук. Одні, користуючись порадами, спостереженнями, відчуттями, методом проб та помилок самотужки знаходили більш менш комфортну позицію на байку, але продовжували відчувати дискомфорт. Та є й такі хто відмовився від задоволення відчути вітер у волоссі, через не розуміння причин цього дискомфорту. Раніше ми не знали до кого звернутись, спеціалістів в даному питанні не було, ми довіряли більш досвідченим велосипедистам. Та завдяки Specialized ми маємо унікальну можливість "сісти" на байк з науковим підходом :)


Особисто я була на фіті не раз, двічі як спортсмен і востаннє була одним зі слухачів курсу по налаштуванню індивідуальної посадки на велосипеді. Була вражена тим наскільки глибоко продуманий і взаємопов'язаний кожен крок проходження процедури. Даний курс провів один з найдосвідченіших фіттехніків, в минулому успішний спортсмен, а в даний момент менеджер, котрий несе філософію Specialized в Східній Європі та країнах СНД - Тігран Коркотян. В нього цікава та зрозуміла подача матеріалу, з курсу я приїхала задоволена. Записуючись на курс хотіла дізнатись для себе більше подробиць про посадку, щоб знати які поради давати для друзів котрі будуть їх запитувати, я зовсім не планувала займатись налаштовуванням посадки іншим велосипедистам. Повернувшись в Рівне вирішила спробувати допомогти друзям зручно і правильно сісти на їхні байки. Попереду вже маю п'ять клієнтів котрі захотіли пройти в мене фіт. Трішки хвилююсь, але впевнена що ми впораємось і матимемо гарний результат. Добре пам'ятаю як проходила БГфіт вперше, тоді мені замінили сідло на ширше, трішки підправили шипи. Проте відчувалось що фіт зроблено не до кінця і я з великим задоволенням приїхала в студію до Діми Петрова для проходження повної процедури.
Розміщена вона в новому магазині на Осокорках. В самій студії затишно та комфортно, атмосфера позитивна і одразу налаштовує на позитив. В студії можна розслабитись :)


Фіт включає в себе 5 основних етапів. Перший етап - інтерв'ю. Діма поставив мені декілька запитань, щоб зрозуміти які проблеми з посадкою в мене є і на що звернути увагу під час процесу налаштування. Відчула себе на прийомі в спеціаліста з клініки спортивної медицини :) Розповіла про травми, як старенька бабуська трішки поскаржились на біль в коліні та спині, на заніміння рук через 15-20хв їзди на байку. Одним словом - виговорилась))) Діма все це уважно вислухав, записав. Далі перейшли до другого етапу - аналізу фізичних даних, який включає в себе 18 кроків. Ми перевірили мою розтяжку, гнучкість спини, особливості постави, форму лінії ніг, висоту арки ступні, ширину тазу, стійкість кожної з ніг і ще багато багато різних моментів котрі зрештою стали основою для налаштування посадки, відправною точкою.


Мета фіту проста - збільшити силу, витривалість та комфорт. Фіт-технік налаштує велосипед таким чином, щоб райдеру було комфортно, щоб зник ризик травми через неправильну посадку, щоб робота була ефективною. Багато велосипедистів хибно вважають що фіт повинен одразу додати спортсмену +кілька км до швидкості і вони помиляються. Ви не станете швидшим, але ви станете більш витривалим: пізніше відчуєте втому, ви зможете довше знаходитись в самій аеродинамічній посадці, ви зможете ефективніше педалювати використовуючи максимальну амплітуду ноги, ви не будете думати про незручне сідло. Ви будете думати про атаки, про фініш, зрештою про подіум ;)
Наступний, третій етап - налаштування велосипеду під райдера відповідно до отриманих перед цим даних. В моїй посадці Діма багато чого змінив. На відео "до" та "після" чітко видно різницю.


Замінили винос та сідло. Устілки підібрали сині, проте моя ліва нога має вищу арку, саме тому, іноді, я використовую зелену устілку.
Наступний етап це спостереження протягом трьох тижнів. Якщо все ок, скарг немає - райдер катається і отримує задоволення. Якщо залишаються скарги, бажано пройти повторний фіт, зрозуміти проблему і усунути її.
Успішний результат залежить від проникливості фіт-техніка, розуміння мети, якої потрібно досягти та від його особистого досвіду в спорті або в спілкуванні зі спортсменами. Пройшовши через фіт у Діми Петрова, а потім прослухавши курс по налаштуванню посадки на велосипеді BodyGeometry fit зрозуміла що запорукою ефективних тренувань, успішних перегонів, безтурботних покатушок є комфортна та правильно налаштована посадка в сідлі байка :)

Раджу пройти фіт тим хто ще має сумніви.

Коментарі

Популярні публікації